probiotica

Bipolair en probiotica

Het innemen van probiotica kan ziekenhuis heropname bij patiënten met een bipolaire stoornis voorkomen, zo toont een recente studie uit Amerika. Dit is het eerste onderzoek naar effectiviteit van probiotica bij mensen met een bipolaire stoornis. Een bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door manische of hypomane perioden en depressieve perioden, afgewisseld met klachtenvrije perioden.

Aan het onderzoek van het Stanley Pratt Health System en Johns Hopkins University School of Medicine deden 66 personen met een bipolaire stoornis mee. De deelnemers kregen voor zes maanden een probiotica supplement of een placebo. Dit namen ze in naast hun huidige medicatie voor manie na een ziekenhuisopname. Gedurende de zes maanden werd 50% van de mensen weer opgenomen in het ziekenhuis vanwege een manie. Het was opvallend dat de personen die een probiotica hadden gekregen significant minder vaak werden opgenomen in vergelijking met de personen uit de placebo groep. Ook was de duur van opname korter in de probiotica groep ten opzichte van de placebo groep.

De vraag blijft hoe het komt dat probiotica gevoelens en gedrag beïnvloeden. Een van de hypothesen is dat probiotica de darmbacteriën meer ‘in balans’ brengen, waardoor er minder inflammatie (ontsteking) in het lichaam plaatsvindt. Het is bekend dat systemische inflammatie gedragsstoornissen nadelig beïnvloedt. In het Amerikaanse onderzoek zagen onderzoekers inderdaad dat inflammatie afnam in de probiotica groep.

 

“Een van de hypothesen is dat probiotica de darmbacteriën meer ‘in balans’ brengen.”

 

Een andere hypotheses is dat probiotica de afgifte van neurotransmitters en stress hormonen kan beïnvloedden, waardoor iemand minder stress ervaart en stemming positief wordt beïnvloed.

Aangezien dit de eerste studie is met probiotica bij mensen met een bipolaire stoornis, is de volgende stap is om dit onderzoek te herhalen in een grotere groep personen. Zo’n tweede onderzoek is inmiddels gestart en zal nog meer inzicht brengen in deze fascinerende link tussen probiotica, darmbacteriën en gedrag.

 

Bron: Dickerson, F., Adamos, M., Katsafanas, E., Khushalani, S., Origoni, A., Savage, C., … & Yolken, R. H. (2018). Adjunctive probiotic microorganisms to prevent rehospitalization in patients with acute mania: A randomized controlled trial. Bipolar disorders.

 

Meer weten over Probiotica? Lees het hier >