Een ‘ tweede brein ’ in de darm: gekkigheid of wetenschap?

Voor het aansturen van ons darmkanaal vertrouwt het menselijk lichaam op miljoenen met elkaar verbonden zenuwcellen, het zogenaamde ‘enterische zenuwstelsel’. Dit neuronale netwerk, dat de darmwand bekleedt van mond tot anus, is zo omvangrijk dat sommigen het zelfs het ‘tweede brein’ zijn gaan noemen. Australische wetenschappers komen nu meer bewijs voor dit tweede brein, met een studie die aantoont dat het enterische zenuwstelsel een stuk zelfstandiger ‘denkt’ dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat het darmstelsel cellen bezit die de spiercellen rondom de darm in beweging kunnen zetten is al lange tijd bekend. Waar deze zogenaamde ‘cellen van Cajal’ door worden aangestuurd, is tot nu toe echter altijd een vraag gebleven. Wetenschappers van de Universiteit van Adelaide in Australië komen nu met het antwoord op deze vraag. Zij brachten de elektrische signalen tussen de darmzenuwcellen nauwkeurig in kaart.

In het Journal of Neuroscience beschrijven de Australiërs dat het gigantische netwerk aan darmzenuwcellen onafhankelijk, dus zonder directe aansturing vanuit de hersenen, wordt geactiveerd. Daarnaast lijkt de manier van deze aansturing overeen te komen met die in de hersenen. Spreken van een tweede brein lijkt met deze resultaten dus steeds minder gekkigheid.

 

Bron: Spencer, Hibberd, Travis et al. (2018). Identification of a rhythmic firing pattern in the enteric nervous system that generates rhythmic electrical activity in smooth muscle. Journal of Neuroscience, 3489-17; DOI: 10.1523/JNEUROSCI.3489-17.2018

 

Meer weten over de hersen-darmas? Kijk hier >