fructanen

Fructanen vaak boosdoener bij mensen zonder coeliakie die baat hebben bij glutenvrij dieet

Het glutenvrije dieet is de laatste jaren in populariteit toegenomen, ook onder de mensen die geen glutenallergie (coeliakie) hebben. Vaak rapporteren deze mensen minder buikklachten te hebben sinds zij een glutenvrij dieet zijn gaan volgen. Voeding waar gluten in zitten, bevatten ook vaak fructanen. Noorse onderzoekers hebben gekeken of deze fructanen nou echt de boosdoener zijn van de buikklachten.

Zij voerden een dubbelblind gerandomiseerde studie uit onder 59 mensen die aangaven baat te hebben bij een glutenvrij dieet waarbij coeliakie reeds was uitgesloten. Zij kregen een week lang dagelijks een mueslireep met ofwel gluten (5.7 gram), ofwel fructanen (2.1 gram) of placebo. Aan de hand van een scorelijst warden de klachten bijgehouden,

Uit de resultaten kwam naar voren dat de mensen die de fructanen-mueslireep kregen, significant meer last hadden van een opgeblazen gevoel dan de gluten- en de placebogroep. In totaal hadden dertien mensen de meeste klachten bij de glutenreep, 24 bij de fructanenreep en 22 bij de placeboreep.

Het lijkt er dus op dat fructanen een mogelijke boosdoener kan zijn van onbegrepen buikklachten, alhoewel er ook veel klachten werden gezien in de placebogroep.

 

BronSkodje GI et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-reported Non-celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2017 Nov 2.

 

Meer over gluten? Lees hier verder >