Darmbacteriën

Groots onderzoek naar rol immuunsysteem op darmziekten

Rotterdamse en Leidse kinderartsen slaan de handen ineen om te kijken welke rol het immuunsysteem van de darm speelt bij het ontwikkelen van coeliakie en inflammatoire darmziekten. Op deze manier hopen zij nieuwe behandelmethoden en mogelijk zelfs preventiemethodes te ontwikkelen.

In de darm bevindt zich een heel leger aan afweercellen om zo ziekmakende micro-organismen buiten de deur te houden. Sommige mensen hebben een fout in hun herkenningssysteem waardoor normale voedingsstoffen, zoals gluten bij coeliakie, als ziekmakers worden gezien. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ligt dat wat complexer, het idee is dat ook daar het immuunsysteem onterecht wordt aangezwengeld, mogelijk door een ‘verkeerde samenstelling’ van de darmflora (zie figuur).

 

immuunsysteem

De Rotterdamse en Leidse onderzoeksgroepen hebben al verschillende onderzoeken verricht door grote groepen kinderen te vervolgen op de ontwikkeling van coeliakie (www.preventcd.nl), maar hopen in de toekomst middels massacytometrie nog grote stappen te kunnen zetten op dit terrein.

 

Bron: MAGMA, jaargang 24, nummer 2, juni 2018, pag 66-67

 

Meer weten over het immuunsysteem? Kijk hier >