PDS

Met nieuwe diagnostische criteria voor prikkelbare darm syndroom verliezen sommige patiënten de diagnose

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een chronische aandoening welke met name gekenmerkt wordt door terugkomende buikpijn, buikkrampen en een veranderd ontlastingspatroon. Hoe PDS precies ontstaat, weten we niet precies, maar gedacht wordt dat er een verstoring is tussen de communicatie tussen de hersenen en de darm. Omdat de diagnose gesteld wordt door het uitsluiten van andere oorzaken en niet bijvoorbeeld door een bloedtest of een kijkonderzoek, is er de laatste jaren ook voortschrijdend inzicht over de criteria waar een patiënt aan moet voldoen om de diagnose PDS te krijgen. Tot voor kort waren die voorwaarden samengevat in de Rome III criteria,  maar recent zijn de Rome IV criteria ingevoerd. Dat betekent dat sommige patiënten die onder de Rome III criteria wél PDS hadden, en nu onder de Rome IV criteria niet meer. Een groep onderzoekers uit Zweden heeft onderzoek gedaan naar welke patiënten dit zijn, hoe groot deze groep is en wat voor invloed dit heeft op deze groep patiënten heeft.

 

“Sommige patiënten die onder de Rome III criteria wél PDS hadden, en nu onder de Rome IV criteria niet meer.”

 

Patiënten die onder de Rome III de diagnose PDS hadden en onder Rome IV niet meer, hebben minder klachten, minder pijn, minder klachten van moeheid en last van een opgeblazen gevoel. Er was geen verschil in depressie of angst-scores. Ongeveer 15% van de patiënten verliest met de nieuwe criteria de diagnose PDS. Deze groep patiënten heeft vaak een lichte vorm van PDS en gaat minder vaak naar de dokter vanwege de klachten.

 

Maak je je zorgen of je mogelijk zelf PDS hebt? Op https://pdstest.pdsb.nl/ kan je de zelftest doen volgens de laatste Rome IV criteria.

 

Bron: Aziz et al. How the Change in IBS Criteria From Rome III to Rome IV Impacts on Clinical Characteristics and Key Pathophysiological Factors. Am J Gastroenterol. 2018 Jun 8.

 

Meer weten over PDS? Kijk hier >