Roken

Ook wetenschap: het herkennen van rokerswindjes

Dat roken van invloed is op de geur van je adem is algemeen bekend, maar wisten we ook dat de winden van rokers anders ruiken dan die van niet-rokers? Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam publiceerden deze vondst recentelijk in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Gastroenterology and Hepatology.

De onderzoekers maakten gebruik van de zogenaamde eNose, een elektronisch apparaat dat geurprofielen kan onderscheiden in lucht en zo het reukvermogen van de menselijke neus nabootst. Monsters met ontlasting van rokers, gestopte rokers, en niet-rokers werden verwarmd tot lichaamstemperatuur, waarop de damp die vrijkwam door de eNose werd opgesniffeld. Deze vond vervolgens een duidelijk verschil tussen de nagebootste winden van rokers en die van anderen.

Het riekt misschien naar een flauw weetje, maar het onderzoek van de MDL-artsen heeft ook zeker een serieuze grondslag. De resultaten wijzen er namelijk op dat roken invloed heeft op de samenstelling en werking van de bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën spelen een grote rol in de vorming en samenstelling van zogenaamde ‘fecale vluchtige organische verbindingen’, lees: de wind.

De onderzoekers van het VUmc denken daarmee een mogelijke verklaring te hebben gevonden voor de verschillen in darmaandoeningen tussen rokers en niet-rokers. Zo is bekend dat de gemiddelde roker vaker last heeft van darmaandoeningen, en juist minder last heeft van colitis ulcerosa. Zouden deze verschillen veroorzaakt worden door een verschillende samenstelling of werking van bacteriën, op hun beurt veroorzaakt door het roken?

 

Bron: