Dieet moeder beïnvloedt bacteriën in borstvoeding

Borstvoeding bevat vele voedzame stoffen voor de pasgeborene. Zo bevat moedermelk veel suikers, antistoffen en antilichamen die een belangrijke rol spelen in afweer tegen schadelijke virussen en bacteriën. Daarnaast bevat moedermelk vele gunstige bacteriën, zogenaamde moedermelk microbiota. Moedermelk microbiota lijkt een belangrijke rol te spelen in de vorming van darmbacteriën bij pasgeborenen. Een optimale samenstelling van darmbacteriën bij baby’s helpt bij het gezond opgroeien van de baby.

Aangezien moedermelk microbiota een rol speelt in de vorming van darmbacteriën bij borst gevoede kinderen hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar factoren die moedermelk microbiota beïnvloeden. Een van die factoren is mogelijk het dieet van moeders die borstvoeding geven.

Onderzoekers van de Baylor College of Medicine in Amerika vonden inderdaad dat het dieet van moeders die borstvoeding gaven in sterke mate de bacterie samenstelling in hun moedermelk beïnvloedde. In het onderzoek volgen moeders eerst een dieet wat veel vetten bevatte. Daarna volgen dezelfde moeders een dieet waar meer koolhydraten in zaten. De moedermelk monsters tijdens het ‘vette dieet’ en tijdens het ‘suiker dieet’ werden vervolgens met elkaar vergeleken. Er waren significante verschillen te zien in de moedermelk microbiota samenstelling tijdens de twee verschillende diëten.

De onderzoekers concludeerden dat het dieet van moeders de microbiota in de moedermelk kan beïnvloeden. Een van de verklaringen hiervoor is dat het dieet de suikers in moedermelk doet veranderen en dat deze suikers vervolgens de microbiota in moedermelk beïnvloeden. De volgende stap is om te onderzoeken welke moedermelk microbiota het meest gunstig zou zijn voor pasgeborenen. De onderzoekers hopen dat dit soort onderzoek in de toekomst zal leiden tot voedingsrichtlijnen voor moeders die borstvoeding geven, om daarmee hun baby’s een optimale start te kunnen geven.

 

Bron: http://www.ajog.org/article/S0002-9378(16)31890-7/abstract

 

 

Meer weten over de rol van borstvoeding?