Honden lijken op hun baasjes, zelfs wat betreft het microbioom

De gedachte dat honden op hun baasjes lijken krijgt door Dr. Luis Coelho en zijn collega’s van het European Molecular Biology Laboratory nieuwe betekenis. In een artikel dat onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Microbiome beschrijven deze onderzoekers de resultaten van hun studie waarin ze het menselijke darm-‘microbioom’—de verzameling aan bacteriën die zich ophouden in de darm—vergeleken met dat van honden. Uitkomst: het microbioom van de hond blijkt opvallend veel overeenkomsten te vertonen met dat van de mens.

De onderzoekers bestudeerden 129 monsters van hondenontlasting (lees: hondendrollen) en maakten hiervoor gebruik van de bijdragen van 32 Labradors en 32 Beagles. Zo werd er inzicht verkregen in de genen van het microbioom, wat vervolgens inzicht biedt in de samenstelling van de darmbacteriën. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol in het metabolisme van hun gastheer, bijvoorbeeld door de verwerking van voedingsstoffen te beïnvloeden.

 

het microbioom van de hond blijkt opvallend veel overeenkomsten te vertonen met dat van de mens

 

De onderzoekers vonden opmerkelijk veel overeenkomsten tussen de samenstelling bij mensen en bij honden. Veel meer dan tussen mensen en muizen of varkens: twee diersoorten waarnaar vaak wordt gerefereerd bij voedingsonderzoek. Het suggereert dat honden op een soortgelijke manier zullen reageren op veranderingen in hun dieet als mensen.

Om deze suggestie verder te onderzoeken verdeelden de onderzoekers de honden daarom ook nog eens in twee gelijke groepen, waarvan er één een dieet hoog aan eiwit en één een dieet hoog aan koolhydraten kreeg voorgeschoteld. En inderdaad: de honden reageerden op een zelfde manier op deze diëten als mensen zouden doen.

 

Bron: Coelho et al. (2018). Similarity of the dog and human gut microbiomes in gene content and response to diet. Microbiome, 19 maart 2018. DOI: https://doi.org/10.1186/s40168-018-0450-3

 

Meer over de darmflora? Lees het hier>