IBD

IBD patiënten worden door hun ziekte belemmert om te sporten

Enerzijds verschijnen er verschillende artikelen dat lichaamsbeweging belangrijk is bij inflammatoire darmziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, het zou namelijk de ontsteking mogelijk doen verminderen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat mensen met een actieve ontsteking minder in staat zijn om aan lichaamsbeweging te doen. Amerikaanse onderzoekers hebben nu gekeken in wat voor mate IBD patiënten in staat zijn om lichaamsbeweging te doen.

Zij ondervroegen 450 IBD patiënten in de leeftijd 12 tot 17 jaar. Bijna twee derde van alle ondervraagden gaf aan niet volledig te kunnen deelnemen aan sport. Met name ziekte activiteit, moeheid, pijn en eerdere buikoperaties limiteerden de IBD patiënten.

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de impact van IBD op lichaamsbeweging en hoe dit voor IBD patiënten zoveel mogelijk geoptimaliseerd kan worden.

 

Bron: Greenley RN et al. Sports Participation in Youth With Inflammatory Bowel Diseases: The Role of Disease Activity and Subjective Physical Health Symptoms. Inflamm Bowel Dis. 2018 Jan 18;24(2):247-253.

 

Meer over IBD? Kijk hier >