Coeliakie

Glutenvrij dieet bij coeliakie vaak niet compleet in alle voedingsstoffen

 

Dé remedie bij coeliakie (glutenallergie) is het mijden van gluten in de voeding. Indien een coeliakiepatiënt dit niet strikt doet ontstaat er schade aan de dunne darm waardoor mensen een breed scala aan klachten ervaren zoals diarree, opgeblazen gevoel, stemmingsstoornissen, ondervoeding en bloedarmoede. Dit alles wordt veroorzaakt door de chronische ontsteking aan de darm en het onvermogen om voldoende voedingsstoffen uit ons voedsel te halen. Een glutenvrij dieet is dan ook de oplossing.

Australische onderzoekers hebben in de literatuur gekeken wat voor een impact een glutenvrij dieet op andere essentiële voedingscomponenten heeft op de voeding van kinderen. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat een glutenvrij dieet vaak niet voldoende gebalanceerd is. Het glutenvrije dieet is meestal te vet en heeft onvoldoende voedingsvezels. Daarnaast bevat het vaak te weinig ijzer, vitamine D en calcium, evenals de sporenelementen foliumzuur, magnesium, zink en selenium.

Het is dus van belang dat als iemand een strikt glutenvrij dieet volgt dat er wordt gelet op tekorten aan overige belangrijke voedingsstoffen, zeker als het gaat om een kind in de groei. Doe dit daarom in overleg met een professional.

 

Bron: Sue A et al. Paediatric Patients with Coeliac Disease on a Gluten-Free Diet: Nutritional Adequacy and Macro- and Micronutrient Imbalances. Current Gastroenterology Reports (2018) 20:2

 

 

Meer over coeliakie? Lees het hier >