Darmflora

Nieuwe inzichten in het kweken van bacteriën

Onze darmbacteriën hebben een enorme impact op onze gezondheid. Tot op heden is het nog steeds onduidelijk wat darmbacteriën ‘eten’ en hoe zij deze voedingstoffen verwerken. Hierdoor is het niet goed mogelijk om alle bacteriën op te kweken, waardoor onderzoek naar onze darmflora op zich laat wachten.

Onlangs is er in het gerenommeerde tijdschrift Nature Microbiology een studie verschenen waarin onderzoekers hebben gekeken naar de groei van verschillende bacteriën op 19 verschillende groeiplaten.

De 96 geselecteerde bacteriestammen waren bacteriën die gelinkt zijn aan verschillende ziekten, zoals darmkanker en inflammatoire darmziekten (IBD). Opvallend was dat verscheidene bacteriën “mucine” gebruiken als voedingsbron, een bestandsdeel dat nodig is voor de opbouw van het darmslijmvlies. Een overmaat aan deze bacteriën kan er dus mogelijk voor zorgen dat er een (chronische) ontsteking kan plaatsvinden aan de darmwand doordat de slijmvlieslaag dunner wordt.

Een andere verrassing voor de onderzoekers was dat bepaalde bacteriën juist geremd worden door aminozuren en korteketenvetzuren, terwijl veel groeiplaten daar juist veel van bevatten. Het lijkt er dus op dat té veel voedsel voor de bacteriën juist weer toxisch werkt, waardoor de bacteriën niet of nauwelijks groeien. Voorts vonden de onderzoekers ook dat bacteriën die aan elkaar verwant leken totaal andere voedingsbehoeften nodig hebben.

 

Wat kunnen we met de resultaten?

De resultaten van deze studie werken als een soort kookboek voor het kweken van bepaalde bacteriën. Nu we hier meer over weten, zal het onderzoek naar het microbioom (darmflora) mogelijk ook weer grote stappen kunnen zetten doordat bacteriën makkelijker te kweken zijn.

 

Bron:  Tramontano M et al. Nutritional preferences of human gut bacteria reveal their metabolic idiosyncrasies. Nature Microbiology 19 March 2018

 

Meer over de darmflora? Lees het hier >