Kunstmatige zoetstoffen uit light-producten slecht voor je darmen?

Kunstmatige zoetstoffen die je in veel light-producten kunt vinden hebben mogelijk een negatieve invloed op het functioneren van darmbacteriën, dat stelt een internationaal team van onderzoekers op basis van laboratoriumonderzoek. Hoewel de resultaten aanleiding geven voor verder onderzoek, lijken conclusies voor de mogelijke effecten in de mens nog wat voorbarig.

De onderzoekers bestudeerden zes verschillende kunstmatige zoetstoffen. Naast het bekende aspartaam en saccharine waren dit sucralose, neotaam, advantaam, en acesulfaam-k. Daarnaast werden tien sportproducten met daarin deze zoetstoffen in de test meegenomen.

Om schadelijkheid te kunnen detecteren, bewerkten de onderzoekers de bekende darmbacterie E. coli zo dat deze zou oplichten bij de aanwezigheid van toxische stoffen. Voor de betreffende kunstmatige zoetstoffen bleek dit al het geval bij een concentratie van 1 milligram per milliliter.

Volgens de onderzoekers suggereert dit dat het consumeren van kunstmatige zoetstoffen een negatief effect kan hebben op het functioneren van de darmbacteriën, en zo ook andere gezondheidseffecten tot gevolg kan hebben. Echter is het de vraag hoeveel voorspellende waarde de laboratoriumresultaten hebben voor de situatie in het menselijk lichaam, en lijkt het onderzoek vooral aanleiding te geven voor diepgaandere vervolgstudies.

 

“Volgens de onderzoekers suggereert dit dat het consumeren van kunstmatige zoetstoffen een negatief effect kan hebben op het functioneren van de darmbacteriën”

 

In Europa garandeert de European Food Safety Authority (EFSA) de veiligheid van gebruikte stoffen. De EFSA laat bepaalde stoffen alleen toe na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten.

 

 

Bron: Dorin Harpaz, Loo Yeo, Francesca Cecchini, Trish Koon, Ariel Kushmaro, Alfred Tok, Robert Marks, Evgeni Eltzov. Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel. Molecules, 2018; 23 (10): 2454 DOI: 10.3390/molecules23102454

 

Meer lezen over darmbacteriën? Kijk hier >