De werkzaamheid van low FODMAP dieet bij PDS patiënten: mogelijk te voorspellen door het bacteriënprofiel in ontlasting

Verschillende diëten worden al jaren gebruikt als behandeling voor prikkelbare darm syndroom (PDS). Het traditionele PDS dieet bestaat onder meer uit de bekende adviezen: gezond, rustig en regelmatig eten, goed kauwen en zo min mogelijk gas producerende voedingsmiddelen zoals bruine bonen en uien eten. De laatste jaren wordt veel onderzoek gedaan naar het low FODMAP dieet. Er is aangetoond dat het low FODMAP dieet effectief klachten kan verminderen bij PDS patiënten.

 

Bij gezonde personen zijn de darmen en bijbehorende bacteriën (darmflora) goed in balans. Er zijn aanwijzingen dat bij sommige PDS patiënten geen goede balans is tussen de darmen en bacteriën. Dit wordt ook wel ‘dysbiose’ genoemd. Verschillende oorzaken kunnen de darmflora veranderen, zoals infecties en antibioticagebruik maar mogelijk ook het dieet.

Onderzoekers in Zweden hebben gekeken naar het bacteriënprofiel in ontlasting van 61 PDS patiënten. De patiënten volgden willekeurig het low FODMAP dieet (31 patiënten) of het traditioneel PDS dieet (30 patiënten) voor 4 weken. Er werd gekeken naar dysbiose, specifieke bacteriën en overvloed aan bacteriën in de ontlasting. De ontlasting werd voorafgaand aan het dieet en na 4 weken onderzocht. Daarnaast werd gekeken of het dieet daadwerkelijk klachten verminderde.

Het low FODMAP dieet was niet werkzaam bij 12 van de 31 patiënten. Bij deze groep werd voorafgaand én na het dieet een grotere overvloed aan bacteriën gevonden. Daarnaast had deze groep een hogere dysbiose voorafgaand aan het dieet dan de groep waarbij het low FODMAP dieet wel werkzaam was. Ook waren bij alle patiënten van het low-FODMAP dieet de bacteriën Bifidobacterium en Actinobacteria verminderd na 4 weken. Verder werden er geen verschillen gevonden in het bacteriënprofiel bij patiënten die een traditioneel PDS dieet volgden.

 

Het bacteriënprofiel voorafgaand aan het low FODMAP dieet is anders is bij patiënten waarbij het dieet niet werkt. Dit is voor het eerst aangetoond in deze studie. Mogelijk kan dus voorspeld worden of het low FODMAP dieet effect gaat hebben, met behulp van het bacteriënprofiel in de ontlasting.

 

 

Bron: Bennet SMP, Böhn L, Störsrud S, Liljebo T, Collin L, Lindfors P, et al. Multivariate modelling of faecal bacterial profiles of patients with IBS predicts responsiveness to a diet low in FODMAPs. Gut. 2018;872–81.

 

Meer weten over over het Low FODMAP? Kijk hier >