Coeliakie

Low FODMAP dieet effectief bij coeliakie patiënten die klachten houden ondanks glutenvrij dieet

Mensen met coeliakie hebben een allergie voor gluten en hebben dus baat bij een glutenvrij dieet. Ondanks het volgen van een strikt glutenvrij dieet heeft een deel van de coeliakie patiënten toch nog last van functionele buikklachten. Wellicht is dit een component prikkelbare darm syndroom (PDS).

 

Onderzoekers hebben gekeken naar het effect van het low FODMAP dieet op de persisterende buikklachten. In totaal werden er 50 coeliakie patiënten met persisterende buikklachten geïncludeerd in de studie. De patiënten werden willekeurig verdeeld tussen glutenvrij dieet met aanvullend low FODMAP dieet en de andere groep volgde alleen een glutenvrij dieet. De onderzoekers vonden aanwijzingen dat de coeliakie patiënten zich significant beter voelden bij het glutenvrije dieet inclusief low FODMAP, dan alleen een glutenvrij dieet.

 

Het is wellicht een idee om coeliakie patiënten die klachten houden ondanks een glutenvrij dieet, eveneens een low FODMAP dieet te laten volgen.

 

Bron: Ronocoroni L et al. A Low FODMAP Gluten-Free Diet Improves Functional Gastrointestinal Disorders and Overall Mental Health of Celiac Disease Patients: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2018.