Richtlijnen

Nieuwe richtlijnen over voeding en kanker-preventie

Eind mei werden de resultaten van het grootste onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker ooit gepresenteerd in Amsterdam, Londen en Washington. Het Wereld Kanker Onderzoek Fond heeft zich 10 jaar lang beziggehouden met nieuwe richtlijnen omtrent voeding om het risico op kanker te verkleinen.

De afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl bijdragen aan het ontwikkelen van kanker. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl zijn geen garantie dat je nooit kanker zult krijgen, maar je kunt je risico wel degelijk verkleinen.

 

De onderzoekers hebben 10 belangrijke punten omtrent voeding opgesteld op basis van wetenschappelijke literatuur:

 

  1. Blijf op gezond gewicht – Voorkom over- en ondergewicht, bereken dit middels de BMI-calculator. Overgewicht is met veel verschillende vormen van kanker geassocieerd: namelijk mondkanker, keelkanker, slokdarmkanker, maagkanker, alvleesklierkanker, galblaaskanker, leverkanker, darmkanker, borstkanker, eierstokkanker, baarmoederkanker, prostaatkanker en nierkanker.
  1. Doe aan lichaamsbeweging en sport – Er is flink veel bewijs dat weinig lichaamsbeweging geassocieerd is met darm- borst en baarmoederkanker. Met name bij zittend werk moet 150 minuten per week aan lichaamsbeweging nagestreefd worden.
  1. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten – Vezelrijke voeding is geassocieerd met een lager risico op kanker, met name bij darmkanker speelt dit een grote rol. Streef ernaar om dagelijks zo’n 30 gram vezels binnen te krijgen.
  1. Vermijd fastfood en ander bewerkt voedsel – Fastfood en bewerkt voedsel bevatten vaak veel vetten, suikers en koolhydraten. Het eten van deze voeding geeft vaak een minder verzadigd gevoel waardoor het lastig is om een gezond gewicht te behouden.
  1. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees – Er is een sterk verband aangetoond dat consumptie van rood en bewerkt vlees gelinkt is aan darmkanker. Probeer dit dus te minimaliseren.
  1. Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers – Het is onomstotelijk bewezen dat veel gezoete dranken gerelateerd zijn aan overgewicht en daarom een hoger risico op kanker geven.
  1. Minimaliseer je alcohol-intake – Alcohol is ongezond en geeft een hoger risico op kanker. Dat wijn goed voor hart en vaten is, is een fabel. Eigenlijk zou je alcohol dus helemaal moeten vermijden. Alcohol is eigenlijk een gifstof die door de lever moet worden afgebroken. Alcohol geeft een hoger risico op de volgende kankersoorten: mondkanker, keelkanker, slokdarmkanker, leverkanker, darmkanker, borstkanker en maagkanker.
  1. Gebruik geen voedingssupplementen om kanker te voorkomen – Zorg ervoor dat je voeding volledig genoeg is, zodat voedingssupplementen overbodig zijn. Behoudens dat calcium gunstig is voor darmkanker is er geen bewijs dat voedingssupplementen helpen. Hoge dosis beta-caroteen zou mogelijk zelfs het risico op longkanker kunnen vergroten in bepaalde groepen mensen.
  1. Voor moeders: geef je kind borstvoeding, indien haalbaar – Er is sterk bewijs dat borstvoeding de kans op borstkanker bij de moeder verkleint. Bovendien hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen een lager risico op overgewicht, wat vervolgens weer is geassocieerd met een langer risico op verscheidene kankersoorten.
  1. Volg deze richtlijnen ook op als je kanker hebt (gehad) – Mensen die ooit kanker hebben gehad met een gezonde leefstijl, hebben vaak een betere overleving. Zorg er dus voor dat je in een goede conditie blijft, voor, tijdens en na de diagnose kanker.

 

Bron: https://www.wcrf.org/dietandcancer/recommendations/