darmkanker

Uitschakelen van maagbacterie Helicobacter Pylori voorkomt maagkanker

Maagkanker behoort tot de top 5 meest voorkomende kankers ter wereld, met wereldwijd meer dan 1 miljoen nieuwe gevallen per jaar. Met name in ontwikkelingslanden komt het veel voor. Een belangrijke oorzaak van maagkanker is de Helicobacter Pylori infectie. In ontwikkelingslanden draagt zo’n 50% van de mensen deze bacterie bij zich. Een recente onderzoek heeft laten zien dat het uitschakelen van deze Helicobacter Pylori bacterie de kans op maagkanker met zo’n 33 tot 47% verlaagd. Omdat de meeste mensen de bacterie al bijna hun gehele leven bij zich dragen is het onduidelijk of het nog zin heeft om de bacterie bij oudere mensen te behandelen om maagkanker te voorkomen.

Onderzoekers hebben naar de data gekeken van meer dan 70.000 mensen met een Helicobacter Pylori infectie die behandeld waren. Zij vonden dat 200 mensen (0.27%) maagkanker ontwikkelden na een 7.6 jaar. De groep vergeleken ze met een controlegroep. Zij vonden dat het in alle leeftijdsgroepen zinvol was om de Helicobacter Pylori bacterie uit te schakelen om het risico op maagkanker te verkleinen.

 

Bron: Leung W et al. Effects of Helicobacter pylori Treatment on Incidence of Gastric Cancer in Older Individuals. July 2018 Volume 155, Issue 1, Pages 67–75

 

Meer weten over darmkanker? Kijk hier >