Ontlastingsincontinentie

Vezelrijk dieet berschermt tegen ontlastingsincontinentie bij vrouwen

Ontlastingsincontinentie, ook wel fecale incontinentie, is een klacht waarover men niet graag praat. Net als bij urine-incontinentie, verliest iemand met ontlastingsincontinentie ongewenst ontlasting. Ontlastingsincontinentie heeft veel verschillende oorzaken, van een ‘te slappe darm’ tot ‘te dunne ontlasting’. Een van de dieetadviezen is een vezelrijk dieet om zo de stoelgang te optimaliseren. Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken of een vezelrijk dieet ook beschermd tegen het ontwikkelen van ontlastingsincontinentie op latere leeftijd.

 

De onderzoekers gebruikten de gegevens van bijna 60.000 vrouwen die hadden deelgenomen aan de “Nurses Health Study”. De gemiddelde leeftijd van deze vrouwen was 73 jaar. De vrouwen hadden tussen 1984 en 2006 regelmatig vragenlijsten ingevuld over hun voedingspatroon en hun stoelgang.

 

Uit de resultaten kwam naar voren dat vrouwen die het minst vezelrijk dieet aten, vaker ontlastingsincontinentie ontwikkelden dan de vrouwen met een vezelrijk dieet. Een vezelrijk dieet leek het risico op ontlastingsincontinentie te verlagen met 18%. Bij vrouwen met een vezelrijk dieet had 31% minder vaak waterige ontlasting dan de vrouwen met een vezelarm dieet.

 

Deze studie laat zien dat een vezelrijk dieet het risico op ontlastingsincontinentie bij vrouwen op latere leeftijd doet verminderen. Dus naast alle andere voordelen van voedingsvezels, is dit een extra reden om vezelrijk te eten.

 

Bron: Song M et al. Increased Long-term Dietary Fiber Intake is Associated With Decreased Risk of Fecal Incontinence in Older Women.  Gastroenterology May 2018

 

Meer over ontlastingsincontinentie? Lees het hier >