Probiotische melk tegen zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte

Vrouwen die tijdens de zwangerschap probiotische melk producten innemen, lijken minder risico te hebben zwangerschapscomplicaties, zoals pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) en vroeggeboorte, zo blijkt uit een grote Noorse studie.

De Noorse cohortstudie (Norwegian Mother and Child Cohort studie) volgt duizenden vrouwen tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren van het kind. Bij 70.149 van deze vrouwen werd gekeken of inname van probiotische melk (melk producten met Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus of Bifidobacterium lactis) leidde tot afname van het optreden van pre-eclampsie en vroeggeboorte. Ook keken de onderzoekers of het tijdstip van inname (voor zwangerschap, tijdens de eerste weken of aan het eind van de zwangerschap) verschil maakte voor het optreden van deze zwangerschapscomplicaties.

Voor het onderzoek beantwoorden vrouwen vragenlijsten over hoeveel en welke probiotica melkproducten ze innamen zowel voor als tijdens de zwangerschap. Bijna een kwart (23%) van de vrouwen gaf aan dat ze voor de zwangerschap probiotische melkproducten gebruikten. Respectievelijk gaven 38% en 30% van de deelnemers aan dat ze probiotische melkproducten tijdens de vroege en late zwangerschap gebruikten. Met name hoogopgeleide vrouwen, vrouwen die voor het eerst zwanger waren, slank waren (BMI <25), niet rookten en andere voedingssupplementen gebruikten consumeerden probiotische melk voor of tijdens de zwangerschap. Inname van probiotische melkproducten in de late zwangerschap was geassocieerd met een significant lager risico op pre-eclampsie. Het innemen van probiotische melk in de vroege zwangerschap was eveneens gerelateerd aan significant minder risico op vroeggeboorte.

 

Conclusie

De onderzoekers denken dat de probiotische melk invloed kan hebben op ontstekingsreacties in het lichaam. Ontstekingsreacties spelen mogelijk ook een rol in het optreden van pre-eclampsie en spontane vroeggeboorte. Daarnaast suggereren de onderzoekers dat de bacteriën in probiotica een potentieel gunstig effect kunnen hebben op de bacteriesamenstelling in de vagina.

 

Bron: Nordqvist, M., Jacobsson, B., Brantsæter, A. L., Myhre, R., Nilsson, S., & Sengpiel, V. (2018). Timing of probiotic milk consumption during pregnancy and effects on the incidence of preeclampsia and preterm delivery: a prospective observational cohort study in NorwayBMJ open8(1), e018021.

 

Meer over probiotica? Lees het hier >