Buikmassage lijkt de stoelgang te bevorderen bij beademende Intensive Care patiënten

Obstipatie is een van de meest gehoorde klachten bij patiënten op de Intensive Care. Vrijwel alle patiënten krijgen medicijnen om de ontlasting zachter te maken en de stoelgang de bevorderen.  Een andere manier om de darmbewegingen op gang te houden is buikmassage. Iraanse onderzoekers hebben gekeken hoe effectief zo’n buikmassage is.

Zij onderzochten 70 beademende Intensive Care patiënten en verdeelden deze in een buikmassage groep en regulier medicamenteuze groep. De buikmassage-patiënten kregen drie dagen lang tweemaal per dag een buikmassage van 15 minuten. Vervolgens werd er gekeken naar buikomvang, maagontlediging en ontlastingsfrequentie.

Op alle fronten werd er een gunstig resultaat gezien bij de massagegroep, maar dit bleek gelijk te zijn bij de groep patiënten die medicijnen kregen. Wellicht kan het nog aanvullend werken bij de mensen die obstipatie houden, ondanks medicijnen.

 

Bron: Dehghan M et al. Does abdominal massage improve gastrointestinal functions of intensive care patients with an endotracheal tube?: a randomized controlled trial. Complement Ther Clin Pract. 2018 Feb;30:122-128.

 

Meer over obstipatie? Kijk hier >