poeptransplantatie

Regels nodig voor poeptransplantaties

Poeptransplantaties zijn bezig aan een opmars in populariteit. Het is bewezen effectief bij terugkerende Clostridium difficile diarree, daarnaast zouden poeptransplantaties ook kunnen helpen bij de chronische darmontstekingen Crohn en colitis ulcerosa, en zelfs bij minder voor de hand liggende aandoeningen zoals artrose, stemmingswisselingen of autisme. Maar hoewel de verwachtingen hooggespannen zijn, is er nog te weinig kennis over effectiviteit en blijven de mogelijke gezondheidsrisico’s onderbelicht. Wetenschappers trekken daarom aan de bel in het vakblad Science.

Er wordt steeds meer bekend over de rol van darmbacteriën bij ziekte en gezondheid. Een verstoorde samenstelling blijkt nogal eens in verband te kunnen worden gebracht met ziektes, en het herstellen van de balans lijkt daarom een veelbelovend pad naar verbetering. Bij een poeptransplantatie gaat het in wezen om het beïnvloeden en herstellen van een verstoorde darmflora door het transplanteren van de ontlasting van een gezonde donor, inclusief een ‘gezonde’ darmflora, naar de darmen van de patiënt.

 

De risico’s van poeptransplantaties

Vanuit patiënten is er steeds meer vraag naar de poeptransplantatie. Sommigen nemen zelfs het heft in eigen handen en gaan over tot doe-het-zelf-transplantaties. Wetenschappers van de Universiteit van Maryland wijzen op de risico’s van de stijgende populariteit en het belang van regulering. Ziekmakende micro-organismen, zoals virussen of parasieten, kunnen meekomen met de gedoneerde ontlasting. Ook zou een poeptransplantatie als trigger kunnen werken voor het ontstaan van bepaalde auto-immuunziekten, zo wordt gewaarschuwd.

In het officiële medische circuit worden poepdonoren vaak eerst zorgvuldig gescreend op het bestaan van ziektes of ziekmakers. Slechts 5% van de aangemelde donoren wordt veilig genoeg verklaard om daadwerkelijk te mogen doneren. Verplicht is deze screening echter niet.

In Science beargumenteren de wetenschappers daarom dat poepsamples geclassificeerd zouden moeten worden als transplantatieproducten, met alle bijkomende regels voor zorgvuldige screening en omgang. Ook zouden wat de wetenschappers betreft alleen poeptransplantaties uitgevoerd mogen worden bij patiënten met een antibioticaresistente darminfectie met Clostridium difficile, waarvoor de effectiviteit van de behandeling inmiddels voldoende is bewezen. Voor andere aandoeningen moet er eerst meer wetenschappelijk bewijs worden verzameld voordat het in de praktijk kan worden toegepast.

 

Bron:

 

Meer weten over poeptransplantaties? Lees hier verder >