Borstvoeding lijkt astma, hooikoorts en eczeem toch niet te voorkomen

Eerder verschenen onderzoeken lieten zien dat er verband leek te bestaan tussen het geven van borstvoeding en een afgenomen kans op het ontwikkelen van astma of andere allergie-verwante ziekten bij kinderen. Nu blijkt uit recent Zweeds onderzoek dat deze relatie waarschijnlijk onterecht is.

Zweedse onderzoekers van de Uppsala-Universiteit hebben naar de gegevens van 330.000 Britten van middelbare leeftijd gekeken of er een relatie tussen borstvoeding en het ontwikkelen van atopische aandoeningen, zoals astma, hooikoorts en eczeem bestaat. In tegenstelling tot eerdere, kleinere onderzoeken bleek, dat er juist een toegenomen kans op hooikoorts en eczeem bestaat bij de personen die als baby borstvoeding kregen. De kans op astma leek niet te worden vergroot door borstvoeding.

Verder vonden de onderzoekers dat de personen met een hogere sociaaleconomische achtergrond minder vaak astma hadden, maar wel vaker hooikoorts. BMI leek ook positief gerelateerd te zijn astma, hooikoorts als eczeem, dus hoe hoger het gewicht, hoe groter de kans op deze aandoeningen.

De onderzoekers benadrukken dat het een beschouwende studie is en dat de resultaten niet direct als absolute waarheid moet worden beschouwd. Omdat borstvoeding op andere vlakken een bewezen positief effect heeft op de gezondheid van een baby, wordt borstvoeding dan ook zeker niet afgeraden.

 

Bron: Ek WE et al. Breast-feeding and risk of asthma, hay fever, and eczema. J Allergy Clin Immunol. 2017 Nov 10.

 

Meer over borstvoeding bij baby’s? Lees hier verder >