darmkanker

Innovatief Nederlands rekenmodel helpt onnodige operaties bij darmkanker te voorkomen

Onderzoek waarin samengewerkt werd tussen 13 Nederlandse ziekenhuizen heeft een nieuw rekenmodel opgeleverd waarmee veel onnodige operaties bij darmkanker kunnen worden voorkomen. Hoofdonderzoekers Backes, Moons en Lacle van het UMC Utrecht publiceerden dit model onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology.

Mede door het nationale bevolkingsonderzoek worden er steeds meer mensen in een vroeg stadium gediagnosticeerd met darmkanker. In Nederland zijn dat er jaarlijks zo’n 15.000. Deze darmkankerpatiënten ondergaan over het algemeen snel een eerste kijkoperatie waarbij het tumorweefsel wordt weggesneden.

Omdat het in de praktijk echter moeilijk blijkt om in te schatten hoe groot de kans is op uitzaaiingen, nemen artsen vaak het zekere voor het onzekere door het uitvoeren van een aanvullende darmoperatie. Deze operatie is erop gericht om naast de kwaadaardige poliepen ook de omringende lymfeklieren weg te halen. Vaak wordt achteraf pas duidelijk of deze aanvullende operatie ook echt nodig was. In meer dan de helft van de gevallen blijkt dit niet zo te zijn.

Een nieuw rekenmodel, voortkomend uit een groot onderzoek met 13 Nederlandse ziekenhuizen, blijkt nauwkeurig te kunnen uitwijzen welke patiënten wel, en welke patiënten geen baat zullen hebben bij een aanvullende darmoperatie. Zo kunnen veel onnodige operaties en het bijbehorende leed worden voorkomen.

Het rekenmodel baseert de beslissing om wel of niet aanvullend te opereren op vijf nieuw ontdekte, voorspellende factoren: of er in het weefsel sprake is van verspreiding van tumorcellen naar lymfovasculaire ruimten (factor 1) of darmpoliepen (2), in hoeverre de dunne spierlaag rondom het darmweefsel is aangetast (3), in hoeverre er sprake is van slecht gedifferentieerde clusters van tumorcellen (4), en in hoeverre er sprake is van aanwezige tumorcellen aan de invasieve voorzijde van de darmtumor (5). Om tot deze factoren te komen analyseerden de onderzoekers het darmweefsel van 708 geopereerde patiënten.

 

Conclusie:

De nieuwe methode zal bijdragen aan het doel om meer darmkankerpatiënten minimaal te belasten in hun behandeling, en daarmee op termijn kunnen zorgen voor een vermindering van complicaties en darmkanker-gerelateerd overlijden.

 

Bron: Backes, Yara, et al. “Histologic Factors Associated With Need for Surgery in Patients With Pedunculated T1 Colorectal Carcinomas.” Gastroenterology.

 

Meer over darmkanker? Lees het hier >