Sport in de strijd tegen vermoeidheid bij Crohn en colitis

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn zogenaamde inflammatoire darmziekten: chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Waar Crohn zich kan manifesteren door het gehele maag- darmkanaal, kenmerkt colitis ulcerosa zich door ontstekingen die zich beperken tot het slijmvlies van de dikke darm. In Nederland lijden ruim 80.000 mensen aan een van deze chronische aandoeningen, en dit aantal lijkt gestaag te groeien.

 

Bij mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa wordt het ziektebeloop vaak gekenmerkt door afwisselende periodes van opvlamming en rust (remissie). Echter, ook tijdens periodes van remissie weten deze ontstekingsziektes zich nog op allerlei fronten te uiten. Zo kunnen patiënten geteisterd worden door ernstige vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan op zijn beurt een grote impact hebben op de kwaliteit van het dagelijkse leven van patiënten.

 

“Patiënten kunnen geteisterd worden door ernstige vermoeidheid”

 

In de omgeving Arnhem worden de krachten gebundeld om deze chronische vermoeidheid tegen te gaan. Het Rijnstate ziekenhuis, Sport Medisch Centrum Papendal en beweegcentrum Formupgrade zijn daar een onderzoek gestart waarin nauwkeurig wordt bestudeerd wat het effect kan zijn van een op maat gemaakt sportprogramma op vermoeidheid bij Crohn en colitis. Aan het onderzoek doen 20 patiënten mee van het Crohn en Colitis Centrum van het Rijnstate ziekenhuis.

 

Het sportprogramma bestaat uit een inspanningstest op Papendal, gevolgd door een 12-weken durend schema dat is afgesteld op de individuele patiënt. Of het sportprogramma positieve effecten heeft is nog even afwachten, maar wanneer dat inderdaad zo blijkt te zijn kunnen patiënten in de toekomst wellicht naast de standaard behandeling door de MDL-arts ook een behandeling van de sportarts of fysiotherapeut verwachten.

 

Bron: https://www.rijnstate.nl/over-rijnstate/nieuws/2018/onderzoek-naar-het-effect-van-sport-bij-de-ziekte-van-crohn-en-colitis-ulcerosa/

 

Meer over IBD? Lees het hier >