Walnoten voor de darmflora

Eerdere studies hebben al laten zien dat noten een gunstig effect hebben op de gezondheid en mogelijk beschermend werken tegen hart- en vaatziekten en darmkanker. Recent onderzoek door de Universiteit van Illinois heeft laten zien dat walnoten ook een gunstig effect hebben op onze darmflora.

Gedurende 3 weken kregen 18 gezonde volwassenen een dieet met 0 gram of 42 gram walnoten. Aan het begin en einde van de studie werden bloed- en ontlastingsmonsters afgenomen. De onderzoekers zagen dat de deelnemers die walnoten aten meer Faecalibacterium, Roseburia en Clostridium stammen in hun ontlasting hadden.

Van onder andere de Faecalibacterium is bekend dat deze mogelijk gerelateerd is aan het temperen van ontsteking. Daarnaast werd ook gezien dat de walnoot-groep minder zogenaamde “secundaire galzure zouten” produceren. Deze galzure zouten zouden een verhoogd risico op darmkanker geven.

 

“De deelnemers die walnoten aten hadden meer  Faecalibacterium, Roseburia en Clostridium stammen in hun ontlasting.”

 

De conclusie

Deze studie ondersteunt het feit dat walnoten goed zijn voor onze (darm)gezondheid en mogelijk beschermend werkt tegen darmkanker.

 

 

Bron: Holscher H et al. Walnut Consumption Alters the Gastrointestinal Microbiota, Microbially Derived Secondary Bile Acids, and Health Markers in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. 3 May 2018

 

Meer weten over de darmflora? Kijk hier >