Vitamines

Vitamine D vermindert mogelijk ontsteking bij patiënten met colitis ulcerosa

Vitamine D is hoofdzakelijk bekend als vitamine voor de botten, maar lijkt ook een positieve invloed te hebben op het functioneren van ons afweersysteem. Lage vitamine D waarden in het bloed zijn gerelateerd aan een verhoogd risico op auto-immuunziekten, waaronder colitis ulcerosa. Bovendien worden er vaak lage vitamine D waarden in het bloed gevonden van patiënten met colitis ulcerosa. Eerder onderzoek laat zien dat vitamine D tabletten wellicht een positief effect zou hebben bij patiënten met colitis ulcerosa doordat de ontstekingsreactie in de darm wordt geremd. Daarnaast is het bekend dat de samenstelling van de darmbacteriën in patiënten met colitis ulcerosa anders is en dat dit wellicht bijdraagt aan de opvlammingen van de ziekte.

 

Onderzoek in patiënten met Colitis Ulcerosa

Recentelijk hebben onderzoekers gekeken of vitamine D als medicijn zou kunnen worden gebruikt voor patiënten met colitis ulcerosa. Ook hebben ze gekeken of vitamine D de samenstelling van de darmbacteriën verandert. In totaal deden 25 personen mee aan het onderzoek: acht patiënten met actieve, negen met inactieve colitis ulcerosa en acht zonder colitis ulcerosa. Aan het begin van de studie had iedereen een vitamine D-tekort en gedurende de studie kregen alle personen vitamine D tabletten. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van vitamine D is 10 microgram per dag. De personen in deze studie kregen acht weken lang 1000 microgram per week. Bloed- en ontlastingstesten werden uitgevoerd om te kijken naar het effect van vitamine D op de ontstekingswaarden in het bloed en op de samenstelling van de darmbacteriën.

De vitamine D waarde in het bloed steeg in alle drie de groepen van een gemiddelde waarde van 34 nmol/l naar 111 nmol/l. Volgens de richtlijnen moet de minimale waarde 50 nmol/l zijn en de streefwaarde is 75 nmol/l. Na acht weken was de ernst van de symptomen verminderd bij patiënten met actieve en inactieve UC. Ook waren de bloedwaarden verbetert bij de patiënten met actieve UC. “Faecal calprotectin“, een eiwit in de ontlasting die is verhoogd bij een ontsteking in de darm, was ook verminderd en dat wijst vaak op een verminderde ontsteking in de darm.

 

“Na acht weken was de ernst van de symptomen verminderd bij patiënten met actieve en inactieve UC.”

 

Echter, de samenstelling van de darmbacteriën veranderde niet. Twee darmbacteriën waren na het onderzoek wel wat toegenomen in aantal, Clostridium colinae en Enterobacteriacae, maar dit had geen invloed op de gehele samenstelling van de darmbacteriën.

 

Vitamine D vermindert ontsteking

Concluderend, vitamine D aanvulling vermindert ontstekingen in patiënten met actieve UC, maar het verandert niet de samenstelling van de darmbacteriën. Echter, het is niet zeker of dit komt doordat de vitamine D waarde weer normaal is of door de wekelijkse toediening van hoge doses vitamine D. Hiervoor is nog verder onderzoek nodig.

 

Bronnen:

 

Meer over vitamines? Lees het hier >