poeptransplantatie

Poeptransplantatie verandert darmflora bij PDS patiënten

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening van de darmen. Momenteel zijn er aanwijzingen dat de bacteriën in de darm (darmflora) voor een deel het syndroom veroorzaken. Bij sommige PDS patiënten is er geen goede balans tussen de darmen en bacteriën. Dit wordt ook wel ‘dysbiose’ genoemd. Daarnaast hebben meerdere studies al laten zien dat de darmflora van PDS patiënten anders is dan die van gezonde mensen. Bij een goede balans is er sprake van veel verschillende soorten bacteriën oftewel een grote diversiteit in bacteriën.

 

Poeptransplantaties worden steeds vaker als behandeling gebruikt voor aandoeningen van de darmen, waaronder infecties met de bacterie Clostridium difficile (CD). Bij deze CD-infectie heeft de behandeling met poeptransplantatie laten zien dat het de darmflora weer goed in balans brengt. Het is mogelijk dat deze behandeling ook kan helpen bij PDS.

Onderzoekers uit Denemarken hebben gekeken of poeptransplantatie effectief is bij PDS patiënten met matige tot ernstige klachten. Zij keken daarbij naar vermindering van klachten, kwaliteit van leven en naar veranderingen in darmflora. In totaal deden 52 PDS patiënten mee aan het onderzoek, zij werden willekeurig ingedeeld in 2 groepen van 26 patiënten. De eerste groep kreeg behandeling met poeptransplantatie voor 12 dagen in de vorm van capsules. De tweede groep kreeg behandeling met onwerkzame capsules (placebo). De patiënten werden in totaal voor 6 maanden gevolgd.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de placebo groep na 3 maanden een significante verbetering in PDS-klachten had in vergelijking met de poeptransplantatie groep (p=0.012). Ook had de placebo groep betere resultaten met betrekking tot kwaliteit van leven.

Er is op verschillende momenten gekeken naar veranderingen in darmflora, zowel voor als na de behandeling. Gezonde mensen die poep hadden gedoneerd hadden een grotere diversiteit dan de PDS patiënten. PDS patiënten die behandeld werden met poeptransplantaties, hadden een grotere diversiteit na de behandeling: de diversiteit van de darmflora verschilde niet met die van gezonde mensen. Bij de PDS patiënten in de placebo groep verschilde de diversiteit niet na de behandeling (p<0.05).

 

“PDS patiënten die behandeld werden met poeptransplantaties, hadden een grotere diversiteit van de darmflora na de behandeling”

 

 

De studie heeft laten zien dat poeptransplantaties de samenstelling van de darmflora veranderen bij PDS patiënten, er werd een grotere diversiteit gezien. Echter had dit geen klinisch effect, PDS-klachten en kwaliteit van leven waren significant beter in de placebo groep. Tijdens de studie waren er geen belangrijke bijwerkingen van de behandeling. Meer studies zijn nodig naar het werkelijke effect van poeptransplantaties bij PDS patiënten. De toekomst zal uitwijzen of poeptransplantaties een rol gaan spelen bij de behandeling van PDS.

 

Bron: Halkjær SI, Christensen AH, Lo BZS, Browne PD, Günther S, Hansen LH, et al. Faecal microbiota transplantation alters gut microbiota in patients with irritable bowel syndrome: Results from a randomised, double-blind placebo-controlled study. Gut. 2018;67:2107–15.

 

Lees ook: ‘Regels omtrent poeptransplantatie: wie zijn er geschikt als donor en ontvanger?