No place like home

No place like home

– Karine Hoenderdos, diëtiste – 

Een enquête van de Maag Lever Darm Stichting bevestigt wat iedereen eigenlijk al wist: wij Nederlanders kunnen niet rustig poepen als er andere mensen in de buurt zijn. We houden ook niet van vieze wc’s, van stank of van ‘vreemde’ toiletten. Niet voor niets noemde men het toilet vroeger “op het privaat”, zo’n mooi woord uit de vergetelheid.

Ruim 60% van de ondervraagde personen geeft schoorvoetend toe dat ze dus wel eens een wc-bezoek uitstellen. Ze negeren de kramp in de buik, trekken de sluitspier stevig aan, absorberen de opborrelende winden en wachten op betere tijden voor het toiletbezoek.

Uitstellen werkt. Sommige mensen kunnen het toiletbezoek voor de grote boodschap zelfs een vakantie lang uitstellen, zodat ze vanaf de grens al aandrang voelen, of moeten rennen naar het al-bijna-thuis-toilet op Schiphol.

Maar van uitstel komt ook afstel. Wie regelmatig de roep van de darmen negeert, raakt uiteindelijk doof voor de prikkels. Wie zich ’s ochtends na het ontbijt geen tijd gunt voor een paar minuten op de wc, raakt van de leg. En wie het zijn kinderen verbiedt om tijdens het eten naar het toilet te gaan, verstoort een oeroude reflex.

Terug naar het ritme dus. Luister naar je darmen, neem de tijd. De Maag Lever Darm Stichting heeft daarvoor zelfs een WC Doeboek ontwikkeld. Lezen en puzzelen op het toilet! Ik zelf vind zo’n hip boekje een tikje overdreven. Doe gewoon je ding op het toilet, luister naar je lijf en verzin er geen fratsen bij. Is dat ouderwets? Nee hoor, daar heb je tegenwoordig ook juist een heel modern woord voor. Mindful poepen.