Meervoudig onverzadigd linolzuur remt ontsteking in ziekte van Crohn

In een recente studie bij 13 personen met de Ziekte van Crohn is aangetoond dat het eten van extra geconjugeerd linolzuur (CLA van BASF) de ziekte-activiteit verminderde en kwaliteit van leven verbeterde. Meervoudig onverzadigde vetzuren worden in vele studies gebruikt voor dit effect maar de resultaten zijn variabel en vaak teleurstellend. Deze studie is een eerste aanzet tot relevante klinische effecten van CLA. De ziekte activiteitscore (CDAI) na gebruik van CLA zakte maar liefst 24% over een periode van drie maanden. Waarschijnlijk zijn de effecten gerelateerd aan een afname van T-cellen (of hun functie) in het bloed. De onderzoekers gaan nu een grote gecontroleerde klinische studie opzetten, waardoor de resultaten nog zeker 2 jaar op zich laten wachten. Geconjugeerd linolzuur kan worden gevonden in vlees van herkauwers en in zuivelproducten, expliciet niet in magere melkproducten waar CLA met het vet uit verdwenen is. CLA, in de dosis die gebruikt werd in deze studie (6 gram per dag), is ook via supplementen te verkrijgen.


Noot uit wikipedia: Conjugated Linoleic Acid, afgekort tot CLA, is de Engelse term voor geconjugeerd linolzuur. Als in een meervoudig onverzadigde verbinding de dubbele bindingen door één enkele binding van elkaar gescheiden zijn en in hetzelfde vlak liggen dan worden de dubbele bindingen geconjugeerd genoemd. Met de term geconjugeerd linolzuur worden isomeren van linolzuur aangeduid. In linolzuur zelf zijn de bindingen niet geconjugeerd: er bevinden zich twee enkele bindingen tussen de dubbele bindingen. Het gaat in dieetkringen totaal om acht van deze verbindingen, hoewel er chemisch gezien een groot aantal meer van dit type verbindingen is.


Bron: Bassaganya-Riera et al., 2012 Clinical Nutrition, 31:721-721.