Olijfolie kan bescherming bieden tegen Colitis Ulcerosa

Meer olijfolie eten zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van Colitis Ulcerosa volgens een nieuwe studie die gecoördineerd werd door de Universiteit van East Anglia. De resultaten laten zien dat mensen met een dieet dat rijk is aan oliezuur, dat veel voorkomt in olijfolie, veel minder vaak Colitis Ulcerosa ontwikkelen.

De onderzoekers bestudeerden meer dan 25000 mensen tussen de 40 en 65 die in Norfolk woonden. De vrijwilligers werden gerekruteerd voor de EPIC (European Prospective Investigation into Diet and Cancer) studie tussen 1993 en 1997. De deelnemers, van wie er geen Colitis Ulcerosa had bij aanvang van de studie, vulden zeer gedetailleerde voedseldagboeken in.

In 2004 bleken 22 deelnemers Colitis Ulcerosa ontwikkeld te hebben. Bij vergelijk van hun dieet met het dieet van de mensen die geen Colitis Ulcerosa hadden ontwikkeld, kwam naar voren dat die personen met de hoogste inname van oliezuur een 90% lager risico hadden voor het ontwikkelen van de ziekte.

Oliezuur lijkt de ontwikkeling van Colitis Ulcerosa te kunnen remmen door bepaalde stoffen te blokkeren, die de ontsteking in de darm verergeren.

De onderzoekers schatten dat ongeveer de helft van de gevallen van Colitis Ulcerosa voorkomen kan worden als er meer oliezuur wordt geconsumeerd.

Vergelijkbaar onderzoek in andere landen is nu vereist om na te gaan of de resultaten reproduceerbaar zijn

 

Bron: Universiteit van East Anglia