PDS

Ondanks bewezen werkzaamheid bij PDS wordt Linaclotide toch niet geheel vergoed

Onlangs heeft het Zorginstituut Nederland de beslissing genomen dat Linaclotide niet volledig wordt vergoed in de behandeling van prikkelbare darmsyndroom (PDS) met obstipatieklachten.

Naar schatting lopen zo’n 100.000 Nederlanders rond met PDS. PDS valt onder de zogenaamde functionele buikklachten en is de meest voorkomende chronische darmstoornis. PDS kan weer onderverdeeld worden in het diarreetype, obstipatietype of de gemengde vorm, vaak gepaard met buikpijn. Verschillende studies zijn gedaan naar de werkzaamheid van Linaclotide bij PDS met obstipatie. De resultaten duiden op een gunstig effect op de klachten.

In verschillende landen wordt Linaclotide al gebruikt en vergoed, maar in Nederland is er voor gekozen om het medicijn niet volledig te vergoeden. Uit berekeningen is gebleken dat zo’n zevenduizend Nederlanders gebaad zouden kunnen zijn bij dit middel.

De beslissing van het Zorginstituut Nederland heeft tot grote ontevredenheid gezorgd bij de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en de Nederlandse Vereniging voor MDL-artsen (NVMDL).

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten