Ontlastingtransplantatie in pil-vorm werkzaam bij Clostridium-infectie

Ontlastingtransplantatie in pil-vorm blijkt werkzaam bij terugkerende Clostridium-infecties. Door middel van de ontlastingtransplantatie wordt de darmflora van een ziek persoon hersteld door de darmflora van een gezond persoon.

Een infectie met Clostridium Difficile komt relatief vaak voor na het gebruik van antibiotica, met name onder ouderen en bij mensen in het ziekenhuis. Door de antibiotica worden naast de ziekteverwekkers ook de gezonde darmbacteriën uitgeschakeld en de krijgen de Clostridium-bacteriën de overhand.

Tot op heden vindt ontlastingtransplantatie plaats via een klysma, coloscopie of via een neussonde. Maar nu blijkt dat ontlastingtransplantatie in pil-vorm eveneens effectief is, maar veel minder belastend.

Onderzoekers van de Universiteit van Calgary (Australië) vonden een honderd procent resultaat bij 24 patiënten die ontlastingtransplantatie in pil-vorm hadden ondergaan. De patiënten in de studie hadden minstens viermaal een terugkerende Clostridium infectie doorgemaakt. De patiënten kregen tussen de 24 en 34 pillen met darmflora, veelal van familieleden. De darmbacteriën in de pillen bevonden zich tussen drie lagen gelatine om te voorkomen dat de pil te vroeg zou oplossen.

Naast het gemak en de kostenbesparing van de ontlastingtransplantatie in pil-vorm, ervaren de patiënten deze methode ook als zeer prettig.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: http://esciencenews.com/articles/2013/10/04/fecal.transplant.pill.knocks.out.recurrent.c.diff.infection.study.shows