Slijm uit de darmen werkt mogelijk beschermend tegen darmziektes

Onderzoekers uit New York hebben de indruk gekregen dat het slijm, mucus genaamd, van de darmslijmvlieslaag (mucosa) beschermend werkt tegen bepaalde ziekten.

Deze beschermende werking zou komen doordat het slijm de immuunrespons dempt. Elders in het lichaam zou het immuunsysteem namelijk heftig reageren op de aanwezigheid van zoveel bacteriën als in de darmflora.

Het onderzoeksteam onderzocht de relatie tussen de mucus en het immuunsysteem. De mucus bleek niet alleen een barrièrefunctie te hebben tussen het immuunsysteem en de darmflora, maar was ook werkzaam in het kalmeren van het immuunsysteem. Suikers, ofwel glycanen, gekoppeld aan de mucus-eiwitten (MUC2) leken dat effect tot stand te brengen.

Dagelijks produceert het lichaam gemiddeld één liter slijm. Indien deze aanmaak gestimuleerd of aangevuld kan worden, zou dit in de toekomst mogelijk bescherming kunnen bieden tegen ziektes zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Shan M, et al. Mucus Enhances Gut Homeostasis and Oral Tolerance by Delivering Immunoregulatory Signals. Science. 2013 Sep 26. [Epub ahead of print]