Poepen is autonoom

POEPEN IS AUTONOOM

Karine Hoenderdos, diëtiste –

Volgens Freud is er op de leeftijd van 15 maanden tot 3 jaar sprake van de ‘anale fase’. Kinderen raken dan gefascineerd door hun ontlasting en hun anus, ook omdat ze in deze fase leren om zindelijk te worden. (Persoonlijk denk ik dat de anale fase van kinderen een stuk langer duurt, gezien de ontelbare poepgrappen die in mijn gezin zijn langsgekomen)

Het is beslist een interessante fase, die zindelijkheidstraining. Poepen is namelijk iets wat een kind echt zelf doet. Het is een autonome bezigheid, samen met eten en slapen. Als ouder kun je er geen controle over uitoefenen. Ja, je kunt een peuter prijzen als het op de wc heeft gepoept of stickers uitdelen als het geen ‘ongelukjes’ heeft gehad. Maar je kunt niet bepalen wanneer een kind ontlasting heeft of hoe die ontlasting dan verloopt.

Veel ouders zouden die controle wél heel graag willen. Er zijn namelijk veel kinderen met darmproblemen. Obstipatie is een van de meest voorkomende problemen en naar schatting lijden jaarlijks 100.000 kinderen in Nederland aan dit probleem. Meestal heeft dit probleem verschillende oorzaken. De eerste is een onvolwaardige voeding: te weinig vezels, vet en vocht. Maar darmproblemen kunnen ook ‘tussen de oren zitten’. Teveel druk op de zindelijkheidstraining kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een kind gespannen wordt en de boel ophoudt. De ontlasting wordt dan pijnlijk, het kind krijgt buikkrampen en voor je het weet ontstaat een vicieuze cirkel doordat een kind – uit angst voor de pijn – de ontlasting ophoudt. Een vieze wc op school of het kinderdagverblijf doet ook al weinig goeds, net zoals stress of achterhaalde ideeën over hoe het ‘hoort’ op de wc.

Heeft u thuis zo’n kind met gevoelige darmen of steeds terugkerende verstopping? Blijf er niet eindeloos mee doormodderen. Elk zichzelf respecterend ziekenhuis heeft tegenwoordig een poeppoli, waar kinderartsen, diëtisten en psychologen helpen om dit probleem aan te pakken. Zodat uw kind doorkan naar de volgende fase!