darmkanker

Social media app helpt bij een goede colonoscopie-darmvoorbereiding

Een goede darmvoorbereiding is de allereerste stap voor een goede colonoscopie. Een colonoscopie wordt onder andere uitgevoerd om darmkanker op te sporen. Op het moment dat de darm onvoldoende schoon is het niet mogelijk om het darmslijmvlies goed te zien en kunnen dingen gemist worden. Chinese onderzoekers hebben gekeken op een social media app Wechat kan bijdragen aan het verbeteren van de darmvoorbereiding.

Bijna 800 mensen deden mee aan de studie, de ene helft onderging de darmvoorbereiding onder begeleiding van Wechat (n=387)m de andere helft op de gebruikelijke wijze (controles, n=383). De primaire uitkomstmaat was het aantal patiënten met een adequate darmvoorbereiding (Ottawa score of <6).

Uit de resultaten kwam naar voren dat in de Wechat-groep een significant groter een adequate darmvoorbereiding had dan de controlegroep (82.2% vs 69.5%, P<.001). Hiernaast werd er in de Wechat-groep ook significant vaker het diepste punt in de dikke darm behaald (cecal intubation, 97.2% vs 93.2% in controls, P=.014) en werden er meer poliepen gevonden (ADR, 18.6% vs 12.0% in controls, P=.012).

Deze studie wijst er op dat een social media app van toegevoegde waarde kan zijn om een optimale darmvoorbereiding te behalen voor een optimale colonoscopie.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Kang X et al. Delivery of Instructions via Mobile Social Media App Increases Quality of Bowel Preparation. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 Oct 19.