Pre- en probiotica bij allergische reacties van baby’s en kinderen

Eczeem leidt bij jonge kinderen vaak tot astma. Recent onderzoek van het AMC heeft laten zien dat pre- en probiotica bij deze kinderen wellicht niet alleen eczeem kunnen verlichten, maar soms zelfs astma kunnen tegenhouden. Hierop komt nu een vervolg.

Arts-onderzoeker Lies Hulshof hoopt later dit jaar te starten met de dubbelblinde en gerandomiseerde SAINT-studie. Deze studie is een vervolg op eerder recent uitgevoerd onderzoek, de SYNBAD-studie, waarbij de werking van of pre- en probiotica werd onderzocht bij baby’s met eczeem, waarvan 40% op latere leeftijd astma ontwikkelt. Het SAINT-onderzoek zal worden uitgevoerd door onderzoekers van onder meer het AMC, de afdeling Immunofarmacologie van de Universiteit Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht en het VU medisch centrum. Uit de eerdere (SYNBAD)-studie (SYNbiotica bij Baby’s met Atopische Dermatitis) bleek dat een positief effect hiervan werd aangetoond op het moment dat de hoeveelheid IgE in het bloed is verhoogd. Dit duidt namelijk op een allergische reactie.

Dat bijna de helft van de baby’s met atopisch eczeem later astmatische klachten ontwikkelt, was al bekend. Dit is eerder aangetoond bij onderzoek met proefdieren: een allergische reactie kan verminderd worden met toevoeging van pre- en probiotica aan de voeding.

In het onderzoek worden 144 baby’s met een vroeg stadium van eczeem opgenomen die tevens een verhoogde hoeveelheid IgE in het bloed hebben, een indicatie voor allergische reacties. Zodra helemaal of gedeeltelijk wordt overgestapt van borstvoeding op flesvoeding, voldoen de kinderen aan de criteria voor het onderzoek. Vervolgens krijgt een willekeurige helft zestien weken lang een dagelijkse dosis van 500 ml babyvoeding waaraan de bacterie Bifidobacterium breve M-16V is toegevoegd naast een specifiek mengsel van voedingsvezels. De andere helft van de kinderen krijgt babyvoeding zonder toevoeging van de pre- en probiotica. Zowel aan het begin als aan het eind van de studie worden de eczeemscores en bacteriemonsters en bloedwaarden uit de darm gemeten. Daarnaast worden uitstrijkjes van het neusslijmvlies gemaakt. De kinderen worden gevolgd tot aan de leeftijd dat zij naar school gaan. Belangrijke factor is de stof galectin-9:  de bacterie Bifidobacterium breve M-16V gecombineerd met voedingsvezels zorgt voor een verhoging van deze stof die belangrijk is voor de afweerreactie. De probiotica zouden volgens de onderzoekers wellicht verwerkt kunnen worden in babyvoeding om de allergische reacties te laten verminderen. Voor een preventieve toepassing zal nog verder onderzoek nodig zijn.

 

Bron: AMC Magazine