Prebiotica tegen overgewicht

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben gezien dat oligofructose (prebiotica) gewonnen uit cichorei een significante invloed heeft op de voedselinname en energieopname bij mensen.

Het onderzoek is uitgevoerd bij 31 gezonde vrijwilligers met een BMI van ongeveer 25. Een BMI hoger dan 25 wordt gezien als overgewicht.

De proefpersonen kregen gedurende 13 dagen een placebo of oligofructose (in twee verschillende doseringen: 2 x daags 5 gram of 2 x daags 8 gram) toegediend. Aan het begin en einde van deze periode werd hun voedselinname gemeten. Bij de hogere dosering (of 2 x daags 8 gram) was na 13 dagen de energieconsumptie met 10% gedaald. Bovendien werden verhoogde concentraties van de verzadigingshormonen PYY en GLP-I in het bloed gemeten terwijl het honger- en verzadigingsgevoel gelijk bleef.

De oligofructose uit dit onderzoek is op industriële schaal gewonnen uit de cichoreiwortel en wordt niet verteerd door spijsverteringsenzymen. Niet-fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd en komen voor in verschillende voedingsmiddelen zoals witlof, asperges en prei.

 

Prebiotica: http://en.wikipedia.org/wiki/Prebiotic_(nutrition)