Darmflora

Darmspoelingen helemaal niet gezond

Door darmspoelingen of klysma’s zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is. Ranit Mishori van Georgetown University in Washington DC en haar mede-onderzoekers  bestudeerden en vergeleken 20 onderzoeken over darmreiniging die de afgelopen 10 jaar gepubliceerd werden in wetenschappelijke literatuur. De onderzoeken lieten weinig bewijs zien voor een positief effect. Wel kwamen er veel nare bijwerkingen naar voren zoals braken, nierfalen en een verstoorde elektrolytenhuishouding. Huisarts en hoofdonderzoeker Mishori zag patiënten die uitgedroogd waren of geelzucht hadden gekregen na darmspoelingen.

Bij klysma’s wordt de darm meestal gespoeld met een mengsel van water en kruiden via een slangetje in het rectum. Ook bij de drogist zijn doe-het-zelf-alternatieven beschikbaar zoals laxeermiddelen, speciale thee, poeders of capsules die oraal of als zetpil kunnen worden ingenomen.

 

Geen bewijs

‘Het principe dat je je moet laten ontgiften is verkeerd,’ geeft Mishori aan. ‘Je lichaam reinigt zichzelf.’ David Greenwald, gastro-enteroloog bij het Albert Einstein College of Medicine in New York, sluit zich aan bij deze conclusie.’ Hoe aantrekkelijk ontslakken misschien klinkt, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt.’

Darmspoelingen zijn al eeuwenoud en er is altijd gedacht dat je de darmen hierdoor zelf kon reinigen en ontgiften. Maar bij geforceerde darmspoelingen is er een risico voor een verstoring van de darmflora.

‘’Het beste is uit te gaan van wetenschappelijk bewijs, meer voedingsvezels blijken bijvoorbeeld te werken,’ volgens Greenwald.  Ook Mishori geeft haar patiënten die zich zorgen maken om hun gezondheid graag het advies om gezond te leven en te eten, regelmatig te bewegen, 6 tot 8 uur per nacht slapen. Ga bij vragen of problemen naar de huisarts.

 

Referentie: The Journal of Family Practice