Prebiotica vermindert overgewicht

Prebiotica vermindert overgewicht bij kinderen

In Nederland komt overgewicht steeds meer voor onder kinderen. Daarnaast hebben kinderen met overgewicht een grotere kans op overgewicht op volwassen leeftijd. Dit brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals hart- en vaatzieken en diabetes.

Veel aandacht gaat nu uit naar de rol van darmbacteriën in het ontstaan van overgewicht en obesitas bij kinderen. Het idee is dat een veranderde darmbacterie samenstelling mogelijk bijdraagt aan de toename van vetgehalte bij kinderen. Het veranderen van darmbacterie compositie, bijvoorbeeld door middel van prebiotica, zou overgewicht en obesitas mogelijk tegen kunnen gaan. Met dit idee hebben de onderzoekers van de universiteit van Calgary, Canada, gekeken naar het effect van prebiotica bij overgewicht en obesitas bij kinderen. Prebiotica zijn niet-oplosbare vezels die de groei van ‘goede darmbacteriën’ stimuleren.

42 kinderen tussen de 7 en 12 jaar met overgewicht of obesitas delen mee aan het onderzoek. Hiervan kreeg een groep prebiotica (combinatie van inuline en oligofructose) en een groep een placebo, eenmaal per dag gedurende 16 weken. De kinderen in de prebiotica groep kwamen gemiddeld 3 kilo aan. De 3 kilo was de verwachte en geaccepteerde toename van gewicht. Daarentegen kwamen de kinderen in de placebo groep gemiddeld 8 kilo aan. Ook werden er ook grote verschillende gezien in de darmbacterie samenstelling tussen beide groepen. Hieruit werd geconcludeerd dat prebiotica inderdaad gunstige bacteriën, die helpen overgewicht tegen te gaan, meer laat groeien.

De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat het gebruik van prebiotica bij kinderen met overgewicht en/of obesitas mogelijk een goede aanvullende behandeling is tegen dit gezondheidsprobleem.

 

Bron: Alissa C. Nicolucci, Megan P. Hume, Inés Martínez, Shyamchand Mayengbam, Jens Walter, Raylene A. Reimer. Prebiotic Reduces Body Fat and Alters Intestinal Microbiota in Children With Overweight or ObesityGastroenterology, 2017