PAS OP: 2 gevaren voor je darmen bij dit warme weer!

Het is heerlijk dat het eindelijk zomer is, maar helaas kent dit warme weer zo ook zijn nadelen. Twee belangrijke oorzaken dat de darmen uit balans raken zijn: uitdroging en voedselvergiftiging.

Ons lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Als iemand niet genoeg drinkt kan de ontlasting indikken en kan er verstopping ontstaan. Normaal gesproken heb je minstens 1,5 L vocht per dag nodig. Bij deze hitte is dit uiteraard meer, en gaat dit meer richting de 2,5 L per dag. Om te testen of je voldoende drinkt kun je kijken hoe vaak je plast. Het streven is toch wel dat je 5-6x per dag lichtgele urine uit plast. Indien dit minder dan 5x per dag is of als de urine erg geconcentreerd (donker) is, is dit een teken dat je véél meer moet drinken.

Daarnaast ligt er nog een andere dreiging voor onze darmen op de loer: bedorven voedsel. Op deze warme zomeravonden eet men graag buiten: picknicken en barbecueën zijn dan favoriet. Vlees (en vis) wordt vaak al enige tijd van tevoren buiten de koelkast gelegd, bovendien komt het vaak ook in aanraking met groenten. Daarnaast komen er soms ook rauwmelkse producten op tafel of etenswaren waarin rauwe eieren zijn verwerkt. Zo kom je snel in contact met ziekteverwekkers, die optimaal groeien in deze warme condities.

Onderstaand een lijst met beruchte verwekkers van voedselvergiftiging:

 

Verwekker    Incubatie Voedsel
Salmonella typhimurium 12-24 uur Vlees en vleeswaren (gehakt)
Salmonella enteritidis 12-24 uur Etenswaren waarin ei-producten zijn verwerkt

 

Staphylococcus aureus 2-4 uur Zeer uitéénlopend, in het algemeen niet verhitte etenswaren, b.v. gebak, sandwiches, koud vlees, salades
Bacillus cereus 1-6 uur (Opgewarmde) rijst, nasi goreng
Clostridium perfringens 10-12 uur Opgewarmde etenswaren, m.n. vlees en vleesproducten, dikke sauzen, ragout
Vibrio parahaemolyticus 12-24 uur Schaaldieren en vis, m.n. krab, kreeft, garnalen,

 

 

Hou je darmen gezond! Drink voldoende en zorg ervoor dat de voeding zo vers mogelijk is en goed gekoeld zodat bacteriën niet de overhand kunnen krijgen.

 

Bron: http://www.mmmig.nl/ziektebeelden-enverwekkers/voedselvergiftiging/achtergrond/