Probiotica

Probiotica om gedrag te veranderen, werkt het?

Er lijken aanwijzingen te zijn dat het innemen van probiotica, dus ‘goede’ bacteriën, positieve effecten kan hebben op onze gevoelens. Onderzoek heeft laten zien dat het innemen van probiotica piekergedrag vermindert bij gezonde studenten. Eerder toonde ander onderzoek aan dat inname van probiotica angstige en depressieve gevoelens kan verminderen. Er lijkt dus een verband te bestaan tussen het innemen van probiotica en onze gedrag en gevoelens.

Op dit moment heerst er nog veel onduidelijkheid hoe probiotica van invloed kan zijn op onze hersenen, welke probiotica mensen in zouden moeten nemen en wat precies de effecten kunnen zijn. Om hier duidelijkheid in te verschaffen hebben onderzoekers een overzicht gemaakt van alle kennis tot nu toe op het gebied van probiotica en gedrag. Ze hebben hiervoor onderzoek uitkomsten van 38 kwalitatief goede dierlijke en humane onderzoeken samengevat. Hieronder hun belangrijkste bevindingen:

  • Onze darmen en centrale zenuwstelsel staan met elkaar in verbinding via vele zenuwen en hormonen. Deze ‘verbinding’ de hersen-darm-as
  • Een gezonde darmbacterie compositie is belangrijk voor het goed functioneren van onze centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij het tot stand komen van ons gedrag en onze gevoelens.
  • Probiotica kunnen de darmbacterie compositie veranderen, zo zijn ze in staat om het centrale zenuwstelsel en daarmee om gedrag te beïnvloeden.
  • De meest onderzochte probiotica zijn van het type Bifidobacterien en In de meeste studies met mensen werden deze bacterie soorten elke dag, vier weken lang aan mensen gegeven.
  • Inname van deze probiotica zorgde bij deelnemers met name voor vermindering van stress, angst- en depressieve klachten.

 

Het innemen van probiotica lijkt ons gedrag te kunnen veranderen. Voor volledig antwoord op de vraag: hoe probiotica onze hersenen beïnvloeden, daarvoor houden we toekomstige onderzoeken nauwlettend in de gaten.

 

Bronnen: