Darmflora

De rol van darmbacteriën bij voedselallergieën

De afgelopen jaren is er een enorme toename van voedselallergieën waargenomen. De samenstelling van onze darmbacteriën (darmmicrobiota) lijkt hiermee samen te hangen. Recentelijk hebben onderzoekers van de Harvard-universiteit door middel van de huidige kennis samen te brengen een overzicht overzicht gemaakt van deze relatie.

 

  • Voedselallergie wordt geassocieerd met veranderingen in de darmbacteriën of een disbalans in de darmbacteriën op jonge leeftijd.
  • Bewijs voor de voordelen van aanvullende therapie met probiotica voor de preventie van voedselallergieën blijft beperkt. Hiervoor dienen meer klinische studies verricht te worden.
  • Muismodellen waarin voedselallergieën worden onderzocht, suggereren dat behandeling met bepaalde gunstige bacteriën zoals bepaalde Clostridium-soorten mogelijk een rol kunnen spelen in de preventie of behandeling van voedselallergieën.

Meer onderzoek moet worden gedaan naar de relatie tussen een disbalans in de darmbacteriën (darmmicrobiota) en voedselallergieën. Bovendien dient er onderzoek gedaan te worden naar factoren die deze disbalans lijken te verbeteren, zoals antibiotica, dieet, wijze van bevalling, borstvoeding en omgevingsfactoren.

 

Bron:  The role of the gut microbiota in food allergy. Curr Opin Pediatr. 2016 Dec;28(6):748-753.