Probiotisch melkproduct lijkt de stoelgang bij ouderen in verzorgingstehuizen te bevorderen

Ouderen in verzorgingstehuizen kampen vaak met stoelgangproblemen. Naar schatting ervaart meer dan 70% van de ouderen in verzorgingstehuizen een moeizame ontlasting (obstipatie). Naast een verminderde vochtinname en afgenomen lichaamsbeweging lijkt ook een veranderde samenstelling van de darmbacteriën bij te dragen aan obstipatie. Nederlandse onderzoekers hebben gekeken naar het effect van probiotica op de stoelgang van kwetsbare ouderen wonend in een verzorgingstehuis.

Gedurende drie weken werd er een basis ontlastingspatroon vastgesteld. Vervolgens kregen de deelnemende ouderen zes weken lang een gefermenteerde melkdrank met Lactobacillus casei Shirota (>6,5 miljard eenheden) te drinken. Na elke stoelgang werd de ontlasting gecontroleerd door de verpleegkundigen en beoordeeld volgens de Bristol stoelgangschaal.

In totaal kwamen 135 ouderen voor de studie in aanmerking. Uiteindelijk konden de data van 44 ouderen gebruikt voor de analyses. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 83.8 jaar (74-99 jaar) en driekwart was vrouw. Er werd significante verbetering gezien wat betreft de consistentie van de ontlasting. Na inname van de gefermenteerde melk verbeterde onder de ouderen het percentage van een goede stoelgangtype per week significant (P<0.01) per week, bovendien werd obstipatie significant minder (P<0.01) en verminderde het percentage diarree per week (P=0.016) vergeleken met het basis ontlastingspatroon. In de frequentie van de ontlasting werd geen significante verbetering gezien. Er werden geen bijwerkingen gezien gedurende de studieperiode.

Uit deze studie lijkt naar voren te komen dat gefermenteerde melk met Lactobacillus casei Shirota de kwaliteit van de ontlasting lijkt te verbeteren. Uitgebreidere studies dienen gedaan te worden om de resultaten verder te ondersteunen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten.