Coeliakie

Virale infectie mogelijk veroorzaker van coeliakie

Een groep internationale onderzoekers hebben mogelijk een verklaring voor coeliakie gevonden: het reovirus. Zij hebben hun resultaten dit jaar gepubliceerd in het gerenommeerd wetenschapstijdschrift Science.

Coeliakie is een intolerantie voor gluten, waarbij het lichaam een foutieve afweerreactie afgeeft zodra het in aanraking komt met gluten. Gluten bevinden zich onder andere in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.

Het is nog onduidelijk hoe coeliakie precies ontstaat, drie factoren spelen hierbij mogelijk een rol: genetica, dieet en omgeving. Een op de 4 mensen hebben een genetisch aanleg voor coeliakie, maar naar schatting krijgt slechts 1 op de 200 mensen daadwerkelijk coeliakie.

In muisonderzoek zijn onderzoekers erachter gekomen dat het reovirus mogelijk een cruciale rol speelt in het ontwikkelen van coeliakie bij mensen met een genetische aanleg. Met name kinderen worden vaak geïnfecteerd door dit reovirus, wat tot op heden als onschuldig wordt beschouwd. De onderzoekers zagen dat muizen die een genetische aanleg hadden voor coeliakie, zodra deze geïnfecteerd raakten met het reovirus veel vaker coeliakie ontwikkelden dan muizen die niet met het virus geïnfecteerd waren.

Daarnaast worden bij mensen met coeliakie hogere gehaltes antistoffen tegen het reovirus gevonden dan bij mensen zonder coeliakie. Het lijkt er op dat het reovirus ervoor zorgt dat de T-lymfocyt reactie (onderdeel van het immuunsysteem) ontspoort zodat er een foutieve afweerreactie tegen gluten ontstaat.

In dit muismodel lijkt het dus of het reovirus een belangrijke rol speelt in het ontstaan van coeliakie, maar het dient nog uitgebreid onderzocht te worden bij mensen. Daarnaast zouden ook andere virussen of bacteriën eenzelfde rol kunnen spelen. Er moet nog veel onderzocht worden, maar mogelijk kan er in de toekomst een vaccin ontwikkeld worden zodat coeliakie niet meer ontwikkeld.

 

Bron: Bouziat et al. Science Apr 7;356(6333):44-50

 

Meer nieuws? kijk in het archief >