PDS

Zowel PDS als chronisch vermoeidheidssyndroom komt relatief vaak voor na een darminfectie

Hoe het prikkelbare darmsyndroom precies ontstaat is nog onduidelijk, wel lijkt steeds duidelijker naar voren te komen dat het vaak door een darminfectie wordt voorafgegaan. Recentelijk is er in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift “Gut” een Duitse studie gepubliceerd waarin de samenhang tussen darminfecties en PDS en het chronisch vermoeidheidssyndroom wordt onderzocht.

De onderzoekers verzamelden de data van meer dan een half miljoen mensen die tussen 2005 en 2013 een darminfectie hadden doorgemaakt. Deze groep werd vergeleken met een dubbel zo grote groep mensen die geen darminfectie hadden doorgemaakt. Uit de resultaten kwam naar voren dat alle typen darminfectie worden geassocieerd met een verhoogd risico op zowel PDS als het chronisch vermoeidheidssyndroom. Daarnaast hadden vrouwen hier significant vaker last van.

Deze studie laat dus wederom een sterk verband zien tussen darminfecties en PDS. Bovendien is er ook een verband met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Verklaringen hiervoor zijn dat mogelijk de darmflora wordt verstoord door een darminfectie en dat de darm verhoogd gevoelig is geraakt na een dergelijke infectie.

 

Bron: Donnachie E et al. Incidence of irritable bowel syndrome and chronic fatigue following GI infection: a population-level study using routinely collected claims data. Gut. 2017 Jun 10

 

Meer nieuws? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief >