darmkanker

Risico op dysplasie en darmkanker bij stenoserende IBD

Mensen met langdurige inflammatoire darmziekten (IBD) hebben een verhoogd risico op darmkanker. Er zijn een aantal factoren die dit risico verhogen, waaronder de duur en uitgebreidheid van de ziekte, maar ook het hebben van vernauwingingen in de darm, stricturen ofwel stenoses genaamd. Franse onderzoekers hebben gekeken naar het risico op darmkanker en voorloperstadia van dikke darmkanker (dysplasie) bij mensen die een operatie ondergaan in verband met een stenoserende IBD vorm.

Over de periode 1992 tot 2014 ondergingen 12,013 IBD patiënten over 16 Franse centra een operatie, waarvan 293 patiënten in verband met een strictuur. Van deze groep hadden 248 patiënten de van Crohn, 51% was man en de mediane leeftijd waarop de strictuur was ontdekt was 38 jaar. Geen van de patienten had voorafgaand aan de operatie aanwijzingen voor dysplasie of darmkanker.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de mediane duur van de IBD 8 jaar was voordat de stenose werd ontdekt. De stenoses hadden een mediane lengte van 6cm (4-10cm) en waren symptomatisch in 70% van de patiënten. Van alle Crohn patiënten hadden 3 personen laaggradige dysplasie (1%), 1 hooggradige dysplasie (0.4%) en 2 darmkanker (0.8%). Van de personen met colitis ulcerosa had 1 laaggradige dysplasie (2%), 1 hooggradige dysplasie (2%) en 2 darmkanker (5%). Op een patient na ondergingen alle personen met dysplasie en darmkanker curatieve chirugie. Een persoon overleed aan de gevolgen van darmkanker.

In deze studie hadden 3,5% van de IBD patienten die chirurgie moesten ondergaan in verband met een stenose, dysplasie of darmkanker.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Fumery M et al. Detection of Dysplasia or Cancer in 3.5% of Patients with Inflammatory Bowel Disease and Colonic Strictures. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 May 19.