Coeliakie

Socio-economische impact op coeliakie

Ongeveer één op de honderd mensen kampt met coeliakie. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Bij coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De enige behandeling tot nu toe is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Coeliakie beïnvloedt de patient zowel fysiek als sociaal.

De relatie tussen de socio-economische factoren, ernst van de symptomen en de belasting van de ziekte op de persoon zijn nog niet goed in kaart gebracht. De huidige studie tracht hier meer inzicht in te geven.

In totaal vulden 341 coeliakiepatiënten de vragenlijsten in. Uit de resultaten kwam naar voren dat een hoger inkomen gecorreleerd was aan een betere gezondheid in z’n algemeen, beter coeliakie-gerelateerde gezondheid en minder symptomen, (odds ratio=6.04, P=0.002). Factoren gerelateerd aan hevigere symptomen waren jongere leeftijd, slechtere algehele gezondheid en meer arts-bezoeken. Factoren die geassocieerd waren met een grotere ziektebelasting waren ziekenhuisopnames, meer symptomen en de het volgen van een glutenvrij dieet.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker, maag- darm- en leverziekten

Bron: Oza SS et al. Socioeconomic Risk Factors for Celiac Disease Burden and Symptoms. J Clin Gastroenterol. 2015 Jun 4