Superfood

Superfood

– Dr. Linda Wanders, arts –

Superfood, tot voor kort ‘the magic word’, maar onlangs heeft het Voedingscentrum haar zorgen uitgesproken over de term ‘Superfood’. Terecht, naar mijn mening.

Wat wordt nou precies onder Superfood verstaan? Bekende producten zoals broccoli, knoflook, uien, gember, pompoen, spinazie, en ga zo maar door. Maar daarnaast ook nieuwe producten zoals quinoa, Goji-bessen en chia-zaad.

De hype is volgens mij te ver doorgeslagen. Er worden soms zulke geneeskrachtige werkingen aan bepaalde voedingsmiddelen toegeschreven waardoor het haast lijkt dat je niet oud kunt worden als je deze producten niet eet. Het is natuurlijk belangrijk dat je je bewust bent van wat je eet en welke positieve (of negatieve) werking dat kan hebben op je gezondheid, maar het moet geen obsessie worden. Alles met mate. De oude wijze raad van het Voedingscentrum geldt nog steeds: variatie in voeding, daar gaat het om. En probeer ook eens streekgebonden seizoensgebonden groenten en fruit te eten. Hiermee laat je de natuur zijn werk doen, put je landbouwgrond minder uit en verminder je bovendien de CO­2-uitstoot in plaats van voedsel uit verre exotische oorden te importeren en consumeren.

Neem nou quinoa, sinds een paar jaar is het booming in westerse landen. 2013 is  door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties zelfs uitgeroepen tot ‘Het internationale jaar van de quinoa’. De vraag is sinds 2006 met duizend procent gestegen! Quinoa halen we uit Zuid-Amerika, met name de landen Bolivia en Peru, waar men dit zaadje al eeuwenlang gebruikt. Sinds de westerse wereld het heeft ontdekt, is de productie voor de Zuid-Amerikanen een goudmijn geworden. Maar de te intensieve teelt heeft geleid tot uitgeputte landbouwgrond, waardoor er geen nieuwe oogst kan plaatsvinden. En de prijs van quinoa is voor de lokale bevolking verdriedubbeld omdat de buitenlandse handelaren het grootste gedeelte van de oogst voor hun neus wegkapen.

Goed dat een autoriteit als het Voedingcentrum zich heeft uitgesproken over de Superfood-hype. Maar daarnaast moeten we natuurlijk ook de Superfood-aanhangers bedanken voor hun aandacht voor gezonde voeding. Laten we nou maar gewoon weer als nuchtere Hollanders ons wijze gezonde verstand gebruiken!