Probiotica

Terugkerende vaginale schimmelinfecties, zijn probiotica zinvol?

Veel vrouwen kampen met vaginale schimmelinfecties. Een vaginale schimmelinfectie is heel hinderlijk, maar wordt nog vervelender wanneer deze steeds terugkeert. De grote boosdoener is vaak Candida albicans, een schimmel die zich normaal gesproken ook in de vaginale regio voorkomt, maar de overhand kan krijgen. Dit kan spontaan gebeuren, maar het risico wordt nog eens extra vergroot bij het gebruik van antibiotica, waarbij goede bacteriën van het vaginale microbioom worden uitgeschakeld en er een disbalans ontstaat.

Spaaanse onderzoekers hebben gekeken of een vaginaal tablet met het probioticum L. plantarum I1001 de effectiviteit van clotrimazol, een veelgebruikt antischimmelmedicijn, kan vergroten. In totaal kregen 33 vrouwen met een vaginale schimmelinfectie naast eenmalig clotrimazol ook nog 2 maanden vaginale tabletten met het probioticum L. plantarum I1001, die zij 3 maal per week moesten innemen. Deze groep werd vergeleken met een groep van 22 vrouwen die alleen eenmalig clotrimazol kregen.

In totaal ontwikkelden 10/31 (32.2 %) van de vrouwen in de probioticagroep en 10/17 (58.8 %) van de controlegroep binnen 3 maanden een terugkerende vaginale schimmelinfectie. Een zeer belangrijk risicofactor voor het terugkeren van de infectie was het gebruik van antibiotica voor deelname aan de studie, bij deze vrouwen was het risico tienmaal vergroot. Indien daarvoor werd gecorrigeerd bleek het gebruik van probiotica te beschermen tegen het ontwikkelen van een terugkerende vaginale schimmelinfectie. Dit bleek ook nog steeds het geval te zijn 6 maanden na het onderzoek. Een van de vrouwen in de probioticagroep rapporteerde jeuk en irritatie bij het gebruik van het probioticum, verder werden er geen bijwerkingen gerapporteerd.

 

Uit de resultaten van deze studie lijkt dus naar voren te komen dat toevoeging van het probioticum L. plantarum I1001 de effectiviteit van clotrimazol vergroot. Verder onderzoek dient gedaan te worden om te kijken voordat het daadwerkelijk in de standaardbehandeling wordt opgenomen. Bij herhaalde schimmelinfecties in het wellicht iets om aan uw arts te opperen.

 

Bron: Is it possible to prevent recurrent vulvovaginitis? The role of Lactobacillus plantarum I1001 (CECT7504). Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2016 Oct;35(10):1701-8. doi: 10.1007/s10096-016-2715-8. Epub 2016 Jul 9.