Vet voedsel versterkt zuurbranden, eiwitrijk voedsel helpt mogelijk

Bij zuurbranden, ook wel refluxziekte genaamd, ervaren mensen een brandend gevoel achter het borstbeen door terugstromend maagzuur in de slokdarm. Brandend maagzuur is vaak multifactorieel, deels veroorzaakt door een onvoldoende afsluitende sluitspier of een breuk in het middenrif, maar word daarbij ook versterkt door bepaalde voeding, zoals vet voedsel.

Onderzoekers hebben nu gekeken naar welke voeding precies voor klachten zorgt. Zij onderzochten in totaal 217 mensen, waarvan 106 mensen last hadden van zuurbranden. De proefpersonen werd gevraagd om 3 dagen lang een voedingsdagboek bij te houden en hun klachtenpatroon. Uit de resultaten kwam naar voren dat de mensen met zuurbranden vaker een vet- en koolhydraatrijke lunch hadden dan de andere groep en tijdens het avondeten minder eiwit- en energierijke voeding.

De resultaten ondersteunen dat vetrijke voeding gerelateerd is aan zuurbranden en dat energie- en eiwitrijke voeding tijdens de avondmaaltijd mogelijk zorgt voor minder klachten van zuurbranden.

 

Bron: Ebrahimi-Mameghani M et al. Total diet, individual meals, and their association with gastroesophageal reflux disease. Health Promot Perspect. 2017 Jun 14;7(3):155-162.