Coeliakie

Vitamine B in relatie tot botontkalking bij coeliakie patiënten

Patiënten met coeliakie, glutenintolerantie, hebben verhoogd risico op het ontwikkelen van osteoporose (botontkalking) en verlaagde vitamine D levels. In de wetenschappelijke literatuur komt steeds sterker naar voren dat er een positieve relatie bestaat tussen foliumzuur en vitamin B bij gezonde studiepatiënten. De huidige studie kijkt naar de relatie tussen foliumzuur en vitamine B12, B6 en B2 (riboflavin), en homocysteine en de botdichtheid bij patiënten met coeliakie.

In totaal werd de botdichtheid van 110 coeliakie patienten gemeten door middel van een dual energy X-ray absorptiometry scanning van de lumbale wervelkolom (L1-L4), bovenbeen en heupen.

Uit de resultaten kwam naar voren dat een lage botdichtheid significant gerelateerd was met het toenemen van de leeftijd (p < 0.001), afnemen in gewicht (p = 0.004), terwijl serum 25-hydroxyvitamine D (p = 0.928) niet gerelateerd leek te zijn. Verdere analyses lieten zien dat serum vitamine B12 significant gerelateerd was met de botdichtheid in het bovenbeen (p = 0.011) en de heupen (p = 0.049), maar alleen bij mannen.

De bevindingen in deze studie suggereren dat vitamine B12 mogelijk een goede indicatie kunnen zijn voor botdichtheid bij mannen met coeliakie.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Clarke M et al. B-vitamin status in relation to bone mineral density in treated celiac disease. Scand J Gastroenterol. 2015 Apr 10